In de ‘Veelgestelde vragen’ worden de meest voorkomende vragen beantwoord. Als u hier niet het antwoord op uw vraag vindt, kunt u contact opnemen met onze helpdesk voor CBAM-toelating. De helpdesk voor CBAM-toelating is bereikbaar via het contactformulier en via telefoonnummer 088-792 70 00 (op werkdagen van 08:30 tot 17.00 uur).
CBAM algemeen
Voor algemene informatie over CBAM kunt u terecht op de algemene website van de NEa.
Het CBAM-register is een register waarin importeurs van CBAM-goederen zich moeten registreren. Hier kunnen zij CBAM-certificaten kopen en hun emissiegegevens rapporteren.
Volgens de huidige CBAM-verordening moet elke importeur (of zijn/haar indirecte vertegenwoordiger) een toelating als CBAM-aangever hebben als deze vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen importeert met een waarde boven de € 150,- per zending. Hiermee zouden ook veel importeurs die kleine hoeveelheden goederen invoeren een toelating nodig hebben. Er is nu een echter een voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe (hogere) drempelwaarde van 50 ton aan CBAM-goederen, waardoor veel minder kleine importeurs onder CBAM gaan vallen.
Wanneer u plan bent om in 2026 minder dan 50 ton aan CBAM-goederen in te voeren, zal een CBAM-toelating in uw geval naar verwachting niet nodig zijn. U kunt het beste wachten met het indienen van uw aanvraag tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe ondergrens. Echter, als u waterstof en/of elektriciteit importeert zal een CBAM-toelating naar verwachting wel nodig zijn volgens het nieuwe voorstel. U kunt uw aanvraag daarom het beste alsnog indienen voor 1 september 2025.
De Douane heeft een inloginstructie gemaakt die u helpt in te loggen in het CBAM-register: Inloginstructie CBAM-portaal. Om in te loggen heeft u eHerkenning nodig met minimaal betrouwbaarheidsniveau EH3. Als u al eHerkenning hebt, hebt u de dienst CBAM nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw leverancier van eHerkenning. Voor meer informatie over eHerkenning, zie eHerkenning.nl.
Voor verdere vragen over toegang tot het register of technische problemen bij het inloggen, kunt u terecht bij de Nationale Helpdesk Douane (NHD).
Wie vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen wil importeren naar de EU, moet zijn toegelaten als CBAM-aangever of een indirect vertegenwoordiger inschakelen die is toegelaten. Bij het doen van de invoeraangifte voor CBAM-goederen zal de Douane controleren of de importeur of indirecte douanevertegenwoordiger een toegelaten CBAM-aangever is. Zo niet, dan worden de goederen niet vrijgegeven.
Er zijn geen kosten verbonden aan het doen van een CBAM-aanvraag. Mogelijk dat de NEa een VOG of een VOG-RP van u verlangt, wat kosten met zich meebrengt.
Indienen aanvraag
Om uw aanvraag voor toelating als CBAM-aangever in te dienen, maakt u gebruik van de aanvraagmodule in het nieuwe Europese CBAM-register. Hiervoor heeft u eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 3 nodig. De Douane zorgt voor toegang tot dit register. Op de website van de Douane vindt u alle relevante informatie en een duidelijke inloginstructie. Deze instructies, oorspronkelijk bedoeld voor het overgangsregister (transitional registry), zijn ook geldig voor het nieuwe register.
Op de website van de Europese Commissie zijn verschillende video’s gepubliceerd over het aanvraagproces, inclusief een instructie over het invullen van een aanvraag voor de status van toegelaten CBAM-aangever.
Op onze pagina over de toelatingsprocedure vindt u een overzicht van de benodigde gegevens voor het indienen van de toelatingsaavraag.
Wanneer u uiterlijk 31 augustus 2025 een aanvraag indient, ontvangt u voor 1 januari 2026 een besluit op uw aanvraag.
Dient u pas vanaf 1 september 2025 een aanvraag in? Dan loopt u het risico dat uw aanvraag niet voor 1 januari 2026 is afgehandeld. U kunt in 2026 dan tijdelijk geen CBAM-goederen invoeren tot het moment dat u bent toegelaten indien u van plan bent om meer dan 50 ton aan CBAM-goederen in te voeren.
Meer informatie vindt u op de pagina tijdlijn en deadlines toelating.
De aanvrager is verplicht om veranderingen in de gegevens van de toelatingsaanvraag te melden in het CBAM-register. Het gaat hierbij om wijzigingen waardoor de toelatingsaanvraag inhoudelijk niet meer klopt; bijvoorbeeld een verandering in de geraamde hoeveelheid goederen die geïmporteerd gaat worden. Naar aanleiding van de nieuwe gegevens kan de NEa een herbeoordeling uitvoeren.
Let op: als u tijdens de aanvraagprocedure verzoekt om de gegevens in uw aanvraag aan te passen, kan de behandeltermijn met 30 dagen worden verlengd. Als de wijziging substantiële invloed heeft op de beoordeling van de toelating, kan de NEa uw aanvraag geheel afwijzen en verzoeken om een nieuwe aanvraag in te dienen. Zorg er dus voor dat uw aanvraag altijd de meest actuele gegevens bevat.
Zodra de nieuwe drempelwaarde van kracht is, heeft u een toelating nodig vanaf het moment dat uw totale import van CBAM-goederen meer dan 50 ton per jaar bedraagt.
Als u er zeker van bent dat u niet meer dan 50 ton zult importeren, dan is het niet nodig om een aanvraag in te dienen. Mocht u echter twijfelen over de hoeveelheid die u gaat importeren, is het raadzaam om alvast een aanvraag in te dienen. Als u in een bepaald jaar toch het volume van 50 ton overschrijdt, heeft u een CBAM-toelating nodig. U kunt dan een aanvraag indienen, maar houd er rekening mee dat de behandeling hiervan maximaal 120 dagen kan duren. Totdat de toelating is verstrekt, kunt u geen goederen importeren.
Ja, ook als AEO-vergunninghouder moet u een aanvraag voor toelating als CBAM-aangever indienen.
Ja, als u geen AEO-vergunning heeft kunt u gewoon een aanvraag voor toelating als CBAM-aangever indienen.
U bent verplicht het EORI-nummer bij alle douanehandelingen te (laten) gebruiken als identificatienummer in de gegevensuitwisseling met de Nederlandse Douane.
Uw EORI-nummer wordt automatisch voor ingevuld in uw aanvraag op basis van de gegevens die bekend zijn vanuit eHerkenning.
Het EORI-nummer wordt automatisch ingevuld als u inlogt met eHerkenning.
De geraamde monetaire waarde van de invoer van goederen is altijd een schatting. We raden aan om een zo realistisch mogelijke raming van deze waarde te maken.
Bij het veld Tax authority certification dient u een Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen aan te leveren. Deze verklaring is aan te vragen op de website van de Belastingdienst.
Als u verwacht meer dan 2.000 ton aan CBAM-goederen per jaar te gaan importeren, dient u aanvullende documentatie te verstrekken:
- Jaarrekeningen van de drie boekjaren voorafgaand aan het jaar van indiening;
- Documentatie die aantoont hoe uw organisatie het proces voor het indienen van CBAM-aangiften en het aanschaffen van CBAM-certificaten heeft ingericht.
U kunt deze documenten uploaden via het daarvoor bestemde veld in de aanvraagmodule van het CBAM-register in het onderdeel ‘Financial and operational details’ bij jaarrekeningen.
Meer informatie over de toelatingsprocedure en de aan te leveren documentatie vindt u hier.
Beoordeling aanvraag
De wettelijke behandeltermijn voor aanvragen die voor 15 juni 2024 worden ingediend is 180 dagen. Voor aanvragen die vanaf 15 juni 2025 worden ingediend is deze termijn 120 dagen.
Indien er aanvullende informatie van u benodigd is tijdens de behandeling van uw aanvraag kan de behandeltermijn met 30 dagen worden verlengd.
Als blijkt dat uw aanvraag niet voldoet aan een of meerdere toelatingscriteria, ontvangt u een voorgenomen beslissing tot afwijzing. U heeft vervolgens 30 dagen de tijd om op deze voorgenomen beslissing te reageren en, indien gewenst, aanvullende informatie te verstrekken.
Uw aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van de toelatingscriteria opgenomen in de CBAM-verordening van de EU.
Indien uw financiële draagkracht wordt getoetst, kijken wij bijvoorbeeld naar de liquiditeit (Current Ratio), lange termijn financiële positie (Solvabiliteitsratio en Leverage Ratio), aflossingscapaciteit (Debt Service Coverage Ratio) en continuïteitsrisico's, waarbij aan specifieke normeringen moet worden voldaan. Indien jaarrekeningen niet beschikbaar zijn of aan de normeringen niet wordt voldaan, wordt de aanvraag aanvullend op maat beoordeeld.
Indien uw operationele capaciteit wordt getoetst, kijken wij bijvoorbeeld naar of er minimaal één medewerker verantwoordelijk is voor CBAM-aangiften, dat er een centraal proces is voor het aankopen en monitoren van CBAM-certificaten, en dat aankopen centraal geregistreerd worden met toegang voor meerdere medewerkers. Bij tekortkomingen ontvangt u een informatieverzoek om passende maatregelen te nemen.
Zekerheidstelling
Indien u als rechtspersoon bent gevestigd na 31 december 2023 en vóór 1 januari 2026 een aanvraag indient, is een zekerheidsstelling vereist om toegelaten te worden tot het CBAM-register. De hoogte van de zekerheid wordt afgeleid van de waarde van CBAM-certificaten die u moet inleveren voor de import van goederen.
De zekerheid moet worden gesteld in de vorm van een bankgarantie. Een bankgarantie wordt beschouwd als de gebruikelijke manier om zekerheid te stellen in belasting- en douanezaken. De hoogte van de zekerheid wordt afgeleid van de waarde van CBAM-certificaten die u moet inleveren voor de import van goederen.
Na uw toelating als CBAM-aangever
Wanneer u de status als toegelaten CBAM-aangever heeft moet u periodiek een CBAM-rapport of -aangifte indienen in het CBAM-register. Daarnaast moet u ook wijzigingen die betrekking hebben op uw status als CBAM-aangever doorgeven. Op de algemene website van de NEa leest u meer over het indienen van het CBAM-rapport of -aangifte.
Ja, u kunt uw status als toegelaten CBAM-aangever op ieder moment intrekken via het CBAM-register. Ook kan de NEa uw status als toegelaten CBAM-aangever intrekken indien u niet meer voldoet aan de toelatingscriteria. Wanneer hier sprake van is zal de NEa altijd contact met u opnemen en u in de gelegenheid stellen hierop te reageren.
Begrijpt u niet wat er met een begrip rond CBAM wordt bedoeld? Op de algemene website van de NEa vindt u de begrippenlijst met daarbij de uitleg.
In de Veelgestelde vragen worden de meest voorkomende vragen beantwoord over CBAM-aanvragen. Voor meer informatie over CBAM kunt u terecht bij de algemene website van de NEa. Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Dan kunt u contact opnemen met de helpdesk voor CBAM-toelating. Wij helpen u graag verder.