CBAM is een EU-verordening die is ontworpen om eerlijke concurrentie te waarborgen tussen bedrijven die actief zijn binnen de EU en bedrijven buiten de EU. Het richt zich op de correctie aan de grens van de CO2-uitstoot die is vrijgekomen bij de productie van zes productcategorieën: ijzer en staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. CBAM voorkomt dat er ‘koolstoflekkage’ plaatsvindt, ofwel het verplaatsen van productie binnen de EU naar landen waar bedrijven niet hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot. Dat is nodig omdat veel Europese bedrijven te maken hebben met strenge regels over hun CO2-uitstoot, en/of moeten betalen voor hun CO2-uitstoot.

Deze koolstoflekkage is slecht voor de Europese economie, maar ook slecht voor het klimaat omdat er dan per saldo wereldwijd meer CO2 wordt uitgestoten. CBAM moet dus zorgen voor een gelijk speelveld tussen bedrijven binnen en buiten de EU. 

Voor meer algemene informatie over CBAM kunt u terecht op de algemene website van de NEa, die samen met de Douane verantwoordelijk is voor de uitvoering van CBAM in Nederland en uitgebreide informatie en ondersteuning biedt.

Toelating tot het CBAM-register

Wilt u vanaf 1 januari 2026 CBAM-goederen naar de EU importeren? Zorg dan dat u toegelaten bent als 'CBAM-aangever'. Bij elke invoeraangifte zal de Douane controleren of u als importeur of indirecte douanevertegenwoordiger deze status heeft. Zonder deze toelating kunnen de goederen namelijk niet worden vrijgegeven.

Meer informatie over de toelatingsprocedure vindt u hier.